Olen jo pitkään kuolannut muiden tekemiä huovutettuja lapasia. Ne ovat niin ihanan näköisiä... Mutta en tarvi hanskoja vaan tarvin kunnon pakkaselle sellaisen hatun, joka peittää korvat ja pitää lämpimänä EIKÄ LITISTÄ HIUKSIA. Mulla on ehkä iso pää, koska kaikki kaupan pipot ja hatut painavat otsasta ja litistävät hiukset :(

Olen joskus tehnyt lapsille huovutettuja pipoja kutomalla, joten nyt oli minun vuoro. Ajattelin, että väri pitää olla ruskea (sopii takkeihin) ja malli hauska, mutta hillitty. Niinpä ajatuksiini tuli taas hiippahattu ja sellainen kudoin (ohje omasta päästä).

Tässä siis hiippahattu kudottuna ennen pesukonetta. Lankana Sandnes Garnin fritidsgarn (vaaleanpunainen huopanen) ja puikot 6 mm.

Sitten vuorossa oli pesukone ja sovitus ja miehen arvostelu. Ekan pesun jälkeen koko jäi reiluksi ja hiipat ... öööö .... näyttivät härän sarvilta (miehen kommentti) ..... ei hyvä. Mitäs sitten tehtäisiin?

Otin sakset esille. Leikkasin hiipat pois niin, että hatusta tuli aikalailla munanmuotoinen (taas miehen kommentti). Harsin leikkausaukot ruskealla langalla kiinni ja hattu takaisin pesukoneeseen.

Pesukoneesta ulos tuli päätä myötäilevä, sopivan löysä ruskea hattu. Lähes täydellinen, mutta jotain se kaipaa.... Virkkasin vaaleanpunaisia kukkia ja huovutin ne - eivät saaneet kehuja... Uusi idea: pykäpistoja reunaan ja tadaa:

Nyt minulla on lämmin, sopivan löysä (ei hiuksia litistävä) huopahattu. Korvaläpät ovat sen verran pitkät, että taivutin ne pirteästi ylöspäin. Voi olla, että hattu saa vielä vaaleanpunaisen kukan koristeeksi...

Sen verran täytyy kommentoida tuota ensimmäisen pesun jälkeen muotoonleikkaamista ja harsimista, että se onnistui uskomattoman hyvin. Hatussa oli vielä niin paljon kutistamisen varaa, että toisen pesun pystyi tekemään ihan normaalilla 40 asteen pesulla. Muokkauskohdat erottuvat, jos tarkasti hattua tutkii, mutta en niistä voisi sanoa, että onko ne mallissa vai jotain korjausjälkiä ;)

Nyt ovat vuorossa ne huovutetut lapaset - joita siis en tarvi, mutta jotka näyttävät niiiiin ihanilta aina. Tällaisessa vaiheessa on ensimmäinen menossa:

Näine vaiherikkain tarinoin toivotan kaikille vielä hyvää ja käsityörikasta alkanutta vuotta. Mulla onkin tossa eteisen lattialla kangaspalasiakin saksittuna, joten jos vaikka lähipäivinä pääsisi ompelukoneen ääreen :)

(EDIT 4.1.11) Yleisön pyynnöstä lisätty hatun ohje:

  • Lanka: Sandnes Garnin fritidsgarn (2 vyyhtiä)
  • Puikot: 6mm normaalit (tai sukkapuikot) ja pyöröt 40 cm

KORVALÄPÄT

Luo normaaleille puikoille 4 silmukkaa. Kudo sileää niin, että aina oikealla puolella lisäät molempiin reunoihin yhden silmukan. Lopeta kun sinulla on 24 silmukkaa. Tee toinen läppä samoin.

PIPO

Siirrä läpät pyöröille ja lisää läppien väliin 22 silmukkaa (taakse) sekä 30 silmukkaa (eteen). Nyt pyöröillä pitäisi olla yhteensä 100 silmukkaa. Kudo sileää (eli aina oikein) 38 kerrosta eli noin 16 cm (tätä on oma arvioni kerroksista, joten noudata mielummin senttimetriohjetta kuin kerrosmäärä).

Aloita kavennus (Huom! Minä kavensin saksilla, joten tämä kavennusohje on arvio. Jos haluat kissankorvahatun, niin älä kavenna vaan neulo 100 silmukalla korkeudeksi noin 33 cm ja päättele silmukat esim. virkkaamalla päälaella siisti poikittaissauma). Kavenna tasaisesti pipon keskireunoista (50 silmukkaa eteen ja 50 silmukkaa taakse) aina 1 silmukkaa molemmissa reunoissa joka kerroksella. Kun olet kaventanut 38 kerroksella, niin jäljellä pitäisi olla 24 silmukkaa. Päättele ne esim. virkkaamalla lakisauma siististi yhteen. (Kavennusohje perustuu siihen luuloon, että 38 kerrosta on noin 16 senttiä.) Hatun korkeus (ilman läppiä) pitäisi olla noin 33 senttiä ennen huovuttamista.

HUOVUTTAMINEN

Harsi muovipussi hatun sisään. Pese muutaman pyyhkeen kanssa 40 asteen kirjopesuohjelmassa ja muotoile. Ekan pesun jälkeen hattu on hyvin todennäköisesti aivan liian suuri. Pese toinen kerta (mieti lämpötilaa ja ohjelman valintaa sen mukaan kuinka väljä hattu on. Itse pesin kaksi kertaa 40 asteen kirjopesuohjelmalla) ja muotoile. Pese vielä jos tarvetta.

VIIMEISTELY

Voit neulahuovuttaa tai kirjoa hattuun kuvioita tai kiinnittää esim. virkatun kukan. Pykäpistoja voi kirjoa reunaa koristamaan.

TOIVOTTAVASTI OHJE TOIMII. KOMMENTTEJA OTETAAN MIELELLÄÄN VASTAAN!